Woonaccessoires van koper 

Fabrikanten van koperpoets mogen zichzelf verheugen; hun product zal de komende tijd goed verkopen. Gedurende een lange periode was het vooral terug te vinden in antieke spullen en elektriciteitsdraden. Nu is koper echter populair geworden voor woonaccessoires in alle mogelijke interieurstijlen, inclusief moderne stijlen. Het is wel een duur materiaal, want het is niet bepaald ruim voorhanden.

 

 

Wat is koper?

Koper is een metaal dat uit erts wordt gewonnen. Bewerkt koper is roodgeel van kleur en glanst sterk. Onbewerkte koper is vooral roodkoper.

Koper is een van de oudste door de mens gebruikte metalen. De vroegste sporen stammen uit ongeveer 8700 v. Chr. en zijn gevonden in Irak, voorheen Mesopotamië.

 

Waarom koper veel wordt gebruikt

Koper heeft een aantal gunstige eigenschappen, waardoor het een aantrekkelijk metaal is voor de mensheid en dat ook altijd zal blijven. Koper is namelijk:

  • Buigzaam en gemakkelijk te vormen.
  • Mooi glanzend, Al verliest het als het ouder wordt zijn hoogglans en wordt het doffer en matter.
  • Goed in het geleiden van warmte en elektriciteit.

Daarom hebben mensen er van oudsher spullen van gemaakt, variërend van woonproducten en elektriciteitsdraden tot hele standbeelden.

 

Ornament van koper

 

Hoe luxe is koper?    

De vraag naar koper stijgt al jaren en het ziet er naar uit dat deze trend nog een tijdje aan zal houden. Er is immers steeds meer bedrading in de wereld en nu wordt het ook weer populair in huis. De vraag is inmiddels groter dan het aanbod waardoor de prijs voor koper blijft stijgen. Daarmee wordt het inderdaad een steeds luxer materiaal.

In principe was het altijd al exclusief. Glanzend nieuw koper ziet er immers chique uit. Door de flexibelheid van het materiaal leent het zich bovendien voor het maken van elegante bewerkingen en versieringen. Antieke koperproducten kunnen er dan ook bijzonder fraai uitzien.

 

De koperen kraan

De hernieuwde opkomst van kopergebruik in huis is waarschijnlijk begonnen met de keukenkraan. In vroegere tijden werd koper al gebruikt voor kranen. Een aantal jaren geleden kwamen er daarom koperen mengkranen op de markt met een traditionele of retro vormgeving, speciaal geschikt voor klassiek of landelijk ingerichte keukens.

Voor 2014 heeft koper zich echter losgemaakt van zijn traditionele imago. De hipste nieuwe kranen zijn strak vormgegeven, moderne kranen van koper.

 

Badkamerkraan van koper

 

Andere woonaccessoires van koper

Het verschil tussen traditionele en moderne koperen woonaccessoires zit hem in de versieringen. Moderne koperen producten blijft strak en glad, het traditionele is rijk bewerkt.

Bij de volgende artikelen zie je het gebruik van koper steeds meer terug:

  • Lampenkappen, massief zowel als opengewerkt.  
  • Potten, pannen en bestek
  • Kandelaars, lantaarns en waxinelichtjeshouders
  • Schalen en dienblaadjes
  • Bloempotten en vazen, eventueel in de vorm van een kan.

 

Koperkleurig

In verband met de populariteit van echt koper zijn er ook steeds meer koperkleurige woonaccessoires te krijgen. Deze zijn afgewerkt met een lak van koperglans. Vaak is het goed te zien dat het geen echt koper is. Ook als lakkleur is het echter modern en geeft het een chique effect.

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb