Gordijnroedes in alle soorten en maten

De mooiste manier om een gordijn op te hangen is aan een roede. Binnen klassieke en landelijke interieurs is dat alom erkend en wordt er veel gebruik gemaakt van roedes. In moderne interieurs komt het echter beduidend minder voor. Net als ik zelf ooit deed, associëren mensen gordijnroedes met traditionele interieurs en denken dat hij niet geschikt is voor een modern huis. Dat is onterecht. Gordijnroedes zijn in alle soorten, maten én interieurstijlen beschikbaar.

 

Gordijnroede met bevestiging door middel van ringen in het gordijn.

 

Waarom een roede in plaats van rails?

Gordijnroedes zijn vaak duurder dan rails, dus waarom zou je ze willen? Daar zijn toch wel verschillende redenen voor:

  • Een roede laat zich gemakkelijker bevestigen dan een rails en is ook beter te verwijderen of te vervangen. Als rails eenmaal tegen het plafond zitten, zijn ze er nog niet vanaf.
  • Aan een roede is het gordijn gemakkelijker op te hangen. Bij rails moet je eerst een flink aantal haken in het gordijn steken. Bij het wassen van een gordijn moet je die haken er trouwens steeds uithalen. Het verwijderen en opnieuw bevestigen van eventuele ringen is makkelijker.
  • Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar veel mensen zullen het met mij eens zijn dat het stijlvoller staat.

Wanneer een raam tot aan het plafond doorloopt kan het moeilijker zijn om een roede te bevestigen, maar dat hangt ook af van de dikte van de stang.

 

Verschillende stijlen

Gordijnroedes verkrijgbaar in alle denkbare stijlen van zeer klassiek tot strak modern. Je kunt echter altijd kiezen uit onopvallende en bedekte roedes enerzijds en echte blikvangers anderzijds. Het is aan jou om te bepalen of je wilt dat de roede opvalt of dat hij juist opgaat in je interieur. Hieronder een globaal overzicht van de mogelijkheden.

 

Landelijke roedes

Roedes binnen de landelijke interieurstijl zijn doorgaans van hout. De stang is vrij dik, ongeveer zo dik als een trapleuning. Als je gebruik maakt van ringen kunnen die ook van hout zijn, maar dat hoeft niet persé.

 

Gordijnroede met gordijn aan lussen.

 

Klassieke roedes

Binnen klassieke stijlen zijn meer soorten roedes beschikbaar. Deze zijn doorgaans dunner dan de landelijke exemplaren.

In een kamer met veel hout, past een houten roede vaak het beste. Goudkleurige of messing roedes gaan ook goed samen met de meeste klassieke inrichtingen. Een barokke of romantische inrichting vraagt om een extra sierlijke roede met druk versierde knoppen.

 

Moderne roedes

Voor moderne interieurs zijn tal van roedes beschikbaar. Zo zijn er aan de ene kant van het spectrum tamelijk landelijke, eenvoudig vormgegeven houten roedes, die ook goed aansluiten op moderne interieurs met hout. Aan de andere kant heb je juist ultradunne, zeer strak en recht vormgegeven roedes van staal.

Hier tussenin bevindt zich een brede verzameling roedes van verschillende materialen en design. Speels, strak, origineel, trendy of tijdloos, het kan allemaal. 

 

Een roede aanschaffen

Roedes zijn zoals gezegd duurder dan een gordijnrail, maar de gradaties in prijs zijn groot. Sommige roedes zijn exclusief en alleen verkrijgbaar bij speciale winkels of webshops. Andere zijn echter voor een nog steeds zacht prijsje af te halen bij bekende woonketens.