Steeds meer klikvloeren beschikbaar

Het begon in 1996. Toen werd het eerste kliklaminaat op de markt gebracht. Dat bestond uit losse vloerdelen die via een messing en groefsysteem aan elkaar werden geklikt. Het maakte deze vloeren gemakkelijk om te leggen en duurzaam bovendien. Kliklaminaat werd dan ook een doorslaand succes. Als gevolg daarvan ontwikkelden fabrikanten voor andere soorten vloerenbedekking vergelijkbare systemen ontwikkelen. Ondertussen is het aanbod van klikvloeren al aardig groot.

 

 

Gelijmde vloeren

Veel soorten vloerbedekking werden en worden verlijmd met de ondergrond. Erg milieuvriendelijk is die lijm doorgaans niet. Bovendien is het leggen van zo’n vloer een lastig werkje. Het moet precies gebeuren want fouten kun je niet meer herstellen. Als er toch fouten worden gemaakt kan de schade groot zijn. Het verwijderen van een gelijmde vloer is bovendien een rotklus.

Aanvankelijk werd er bij klikvloeren ook nog lijm gebruikt, want anders bleef hij niet optimaal liggen. Het kliksysteem maakte het leggen niettemin een stuk gemakkelijker.

 

Ongelijmde klikvloeren: de voordelen

Tegenwoordig liggen klikvloeren zo stabiel dat er geen lijm meer nodig is. Dat maakt de klikvloer tot een duurzame vloer.

De ongelijmde klikvloer is nog gemakkelijker te leggen én weer te verwijderen. Zo gemakkelijk dat een beetje handig persoon het al zelf kan, wat aardig kan schelen in de kosten. Ook kun je een klikvloer nu meenemen als je gaat verhuizen.

 

Geschikt voor appartementen

Klikvloeren mogen in appartementen worden gelegd omdat ze geluiddempend werken. In principe mogen alle hier vermelde soorten vloerbedekking in gelijmde vorm niet in een appartement, omdat ze dan teveel geluidsoverlast veroorzaken.

Vaak wordt er bij het leggen van klikvloeren in appartementen wel een bepaalde soort ondervloer geëist. Wat de voorwaarden precies zijn zul je dus even na moeten vragen bij de van toepassing zijnde instantie.

 

Soorten vloeren met kliksysteem

Behalve laminaat kun je tegenwoordig de volgende soorten vloerbedekking ook met kliksystemen krijgen:

Bij parket en laminaat wordt nog steeds gewerkt met smalle plankdelen. Bij de overige vloersoorten zijn ook vierkante of rechthoekige tegels te krijgen.

 

Decoratieve mogelijkheden met marmoleum en linoleum

Linoleum en marmoleum bieden van zichzelf al veel decoratieve mogelijkheden bij het leggen. Met een kliksysteem blijft dat behouden. Je kunt immers gemakkelijk planken of tegels van verschillende kleuren aan elkaar leggen en zo zelf een uniek geheel creëren.

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb