Landelijke woonaccessoires

Woonaccessoires met een landelijk karakter zijn al jaren populair. Merken als ‘Riverdale’ en ‘Clayre en Eef’ hebben volop naam gemaakt en landelijke woonproducten worden in steeds meer tuincentra, winkels en webshops verkocht. Het succes is begrijpelijk want het zijn sfeervolle accessoires die, mits goed gekozen, bij bijna alle interieurstijlen passen. Dit met dank aan de veelzijdigheid binnen de stijl.

 

 

De landelijke stijl

De landelijke interieurstijl is geïnspireerd op de manier waarop boerderijen en landhuizen in vroegere tijden waren ingericht. Het Engelse platteland is de bakermat van deze stijl, waardoor vaak ook wordt gesproken van 'country style'.

Dat uit zich door het gebruik van veel naturel hout dat er veelal oud en verweerd uitziet. Andere materialen die veel worden gebruikt zijn riet, wilgentenen, stof, zink, email, glas en aardewerk. Ook deze materialen worden vaak bewerkt om er oud uitzien. Nostalgie is een belangrijk onderdeel van de landelijke stijl.

 

Landelijke woonaccessoires en materiaal

Per materiaalsoort hebben landelijke accessoires een aantal typische kenmerken:

  • Glaswerk is vaak eenvoudig van vorm en heeft weinig tot geen decoraties.
  • Aardewerk is beschilderd met bloemen of dieren en heeft ronde vormen.
  • Stof is meestal gedecoreerd. Gordijnen hebben vaak een ruitmotief, kleedjes en kussenhoezen kunnen ook van kant of handwerk zijn gemaakt.

Veel gebruikte woonaccessoires zijn: rieten manden, dienbladen, bloempotten en vazen, lantaarns en kleine versieringen. Bij voorkeur zijn deze accessoires handgemaakt of komen ze over alsof ze dat zijn.

 

 

Een traditionele en moderne variant

De landelijke stijl kent zowel een traditionele als een moderne variant. Traditionele landelijkheid laat zich herkennen aan de aanwezigheid van antieke spullen, brocante en veel versieringen. De moderne variant is strakker met beduidend minder versieringen, maar legt sterk de nadruk op een natuurlijk karakter.

 

Mengen met andere stijlen

Dankzij de twee gezichten van de landelijke stijl is het goed mogelijk om woonaccessoires ervan te mengen met andere interieurstijlen. Sobere producten kunnen verrassend goed aansluiten op moderne interieurs, meer traditionele spullen passen bij een klassieke inrichting. De meest krullerige accessoires zijn geschikt voor een barok interieur en zachte witte en roze producten gaan naadloos op in een romantische inrichting.

 

© Foto: J. Verham

 

Ecclectisch

Tegenwoordig zijn zogeheten ecclectische interieurs trendy. Daarbij is het de bedoeling dat rustieke, oude spullen worden gemixt met moderne producten. Ook binnen een dergelijke inrichting passen landelijke woonaccessoires vanzelfsprekend goed.  

 

Volop keus

Binnen de landelijke stijl is er kortom een steeds groter assortiment aan breed toepasbare producten beschikbaar. Vind je deze spullen ook mooi, komt het er alleen nog op aan dat je met een beetje gevoel iets kiest dat goed past bij jouw inrichting. Gezien het ruime aanbod kan het dan lonend zijn goed rond te shoppen of surfen voordat je een definitieve keuze maakt.

 

 


 Bron: Cristy Brandriet – 'Interieur basics. Handboek voor een persoonlijk interieur.' Arnhem 2009