Poef of hocker?

Het zijn aanverwante meubelstukken: de poef en de hocker. Beiden zijn het zitmeubels met een plat vlak, maar geen arm- of rugsteunen. Soms zijn ze nauwelijks uit elkaar te houden. Er zijn echter ook verschillen waardoor een vergelijkend warenonderzoek op zijn plaats is. Wat is het verschil precies en in welke omstandigheden wordt het interessant één van beiden aan te schaffen?

 

 

De poef

Een poef (of eventueel pouf) is van oorsprong een verhoogd kussen. Je kunt erop zitten, maar je kunt hem ook gebruiken als voetensteun. Poefen bestaan al vrij lang en vinden hun oorsprong in het Midden-Oosten. Ze waren gemaakt van leer en waren versierd met afbeeldingen van oosterse taferelen, zoals bijvoorbeeld een kamelenkaravaan.

Een moderne poef kan ook een stevig zitmeubel zijn met poten en een onderstel, waarop dan het kussen ligt. De uiterlijke overeenkomsten met een hocker zijn dan vrij groot. De kussenachtige poef is echter ook nog volop verkrijgbaar.  Daarmee is de variatie in uitvoering groot.

 

De hocker

Een hocker is een veel recenter meubelstuk en hoort vaak bij een bankstel. Daar kan hij dan op verschillende plaatsen aan worden vast geklikt. Zo kun je de bank groter maken door hem aan de zijkant te bevestigen. Maak je hem echter aan de voorkant vast, tover je een gedeelte van de bank om tot sofa.  Binnen dat kader zijn de maten van de hocker aangepast op die van het bankstel. Dat maakt de hem doorgaans iets groter dan de poef.

Dat kan zijn voordelen hebben, ook bij een losstaand exemplaar. Zo blijken hockers, als ze daar plat genoeg voor zijn, ook te gebruiken als bijzettafel (eventueel met een dienblaadje erop). Een hocker is daarmee een multifunctionele en praktische toevoeging aan een bankstel.


 

Foto: www.moebel-lega.de

 

Onderlinge verschillen

Het belangrijkste verschil is dus dat een hocker doorgaans onderdeel uitmaakt van een bankstel en een poef niet. Dat is altijd een op zichzelf staand meubel. Poefen komen ook in allerlei maten, terwijl de maat van de hocker is aangepast aan het bankstel. Dat neemt overigens niet weg dat je bij nieuwe zitmeubelen vaak ook kunt kiezen voor een bijpassende poef, bijvoorbeeld in een kleinere maat dan de hocker zou zijn.

 

Wanneer een poef?

Een poef is vooral geschikt wanneer je wel een extra zitmeubel kunt gebruiken, maar niet zoveel plaats beschikbaar hebt. Je kunt dan een kleiner model nemen of de poef onder de televisie zetten.

Ook wanneer je een al wat ouder bankstel hebt of je hebt nieuwe zitmeubels gekozen waar je geen hocker bij zat, kun je natuurlijk denken aan een losse poef.

 

Wanneer een hocker?

Ben je echt iemand die graag lui op de bank ligt, heb je de plaats en ben je op zoek naar een nieuw bankstel waar je een beetje flexibel mee om kunt gaan? Dan is de hocker beslist iets om te overwegen.

Binnen dat kader is het wel verstandig om bij de koop van een bankstel al meteen te bepalen wat je wilt. De ervaring leert immers dat later bijbestellen er vaak niet van komt.

 

 


Bronnen:

  • nl.wikipedia.org: ‘Poef’
  • www.huisinrichten.info: ‘De hocker, een handig en multifunctioneel meubelstuk.’

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb