Thuiswerken: vaste werkplek of niet?

Als je regelmatig of altijd thuis werkt is het zaak na te denken over de plek of plekken waar je dat wilt doen. Je werkplek en de manier waarop je daar je werk kunt doen, zal immers van  invloed zijn op het uiteindelijke resultaat. Deskundigen mogen in dit kader graag het inrichten van een vaste werkplek adviseren. Niet iedereen is echter hetzelfde en de situatie is niet altijd geschikt voor zo’n vaste werkplek. Uiteindelijk moet iedere thuiswerker dan ook zijn eigen oplossing zoeken.

 

Werkplek in landelijke stijl

 

Een vaste werkkamer

Dit is wat zowel veel stylisten als psychologen de thuiswerker zullen aanraden: richt een aparte werkkamer of kantoorruimte in. Daarin kun je jezelf afzonderen van het huishouden als je werkt. Dat heeft de volgende voordelen:

  • Je kunt jezelf beter concentreren omdat je niet steeds wordt gestoord of afgeleid.
  • Je kunt ongestoord bellen.
  • Je kunt er zakelijk bezoek in ontvangen.
  • Je kunt papieren en spullen waar je mee werkt laten liggen zonder dat anderen daar last van hebben.
  • Je kunt documentatie, administratie en dergelijke gemakkelijk bij de hand houden.

Een aparte werkkamer is dan ook zeker een uitstekende oplossing voor veel thuiswerkers.

 

Maar niet voor iedereen

Uit eigen ervaring weet ik echter dat een aparte werkkamer vaak geen realistische oplossing is. Niet iedereen heeft immers zo’n extra ruimte beschikbaar. Voor anderen is de inrichting een te hoge kostenpost, zeker als de aard van het thuiswerk helemaal niet vraagt om een uitgebreide administratie, veel bellen of het ontvangen van zakelijk bezoek. En wie zegt er dat je altijd maar papieren hebt om te laten liggen?

 

Een werkhoek

Misschien kun je wel een vaste werk- of computerhoek inrichten. Dat scheelt zowel in de ruimte als in de kosten. Hopelijk kun je zo’n werkplek maken in een kamer die niet vaak door anderen wordt gebruikt, zoals een logeerkamer  of zolder. Dan zit je in ieder geval een beetje rustig.

 

Werkplek in moderne stijl

 

Wel of niet een vaste plek

Het is echter maar de vraag of een vaste werkplek wel interessant voor jou is in relatie tot je persoonlijke voorkeuren of situatie. Om dat te bepalen kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Ben je iemand die graag iedere dag op dezelfde plek zit of wil je liever afwisseling? Krijg je misschien zelfs inspiratie van een regelmatige change of scenery?
  • Heb je vaak papieren of andere materialen nodig bij je werk of doe je zo’n beetje alles op de computer?
  • Hoe vaak werk je echt thuis en hoe vaak ben je toch nog weg? 
  • Maak je graag gebruik van openbare werkplekken of liever niet?
  • Kun je de beoogde ruimte daadwerkelijk missen in jouw woning?

 

Laptop

Het is goed mogelijk dat de antwoorden op deze vragen aangeven dat jij weinig tot geen gebruik zou maken van zo’n vaste werkplek. Dan is flexibiliteit met behulp van een laptop waarschijnlijk meer iets voor je. Dan kan je werk overal gaan waar jij gaat en daar valt ook iets voor te zeggen.