Het dak van de toekomst

Over de hele wereld zullen daken er anders uit gaan zien. Ontwikkelingen in de woningbouw die al gaande zijn, beloven dat. Ons dak biedt namelijk nog veel mogelijkheden tot milieuvriendelijker wonen. Dat betreft zowel de duurzaamheid van het dak zelf als de mogelijkheden die het biedt energie in huis te besparen. Hieronder een overzicht van daken die je steeds meer tegen zult komen, misschien wel op je eigen huis.

 

 Daken van zink

  

Het dak van zink

Zink is een materiaal dat lange tijd veel in en om het huis werd gebruikt. In de jaren ’80 raakte het echter in diskrediet, omdat men dacht dat de productie ervan het milieu vervuilde. Dat bleek vals alarm. Zink is zelfs een bijzonder duurzaam materiaal dat ongekend lang meegaat en gemakkelijk te recyclen is. Daarom is het nu weer in opkomst als bouwmateriaal.

Traditioneel was er altijd veel zinkindustrie in de buurt van Parijs. Daar was men gewend het ook te gebruiken als dakbedekking, met name bij zogenaamde mansardedaken. Nog steeds is Parijs een stad met opvallend veel zinken daken. Door de herwaardering van zink zal dat minder uniek worden.

In vergelijking met dakpannen is zink een flexibel materiaal waarmee men ongebruikelijk gevormde daken kan maken, bijvoorbeeld voor moderne huizen. Dus niet alleen het materiaal en de kleur van deze daken zal anders zijn, maar ook de vorm.

 

 

Het dak vol zonnepanelen

Tot voor kort waren zonnepanelen nog vrij duur. Er fikse investeringen voor nodig, die pas na een jaar of tien werden terugverdiend. Daarom bleven zonnepanelen een zeldzaamheid.

Die tijden zijn voorbij. De afgelopen vijf jaar zijn de prijzen voor zonnepanelen flink gedaald omdat er goedkope Chinese exemplaren op de Europese markt zijn gekomen. Hierdoor is de aanschaf van eigen zonnepanelen voor een veel grotere groep mensen interessant geworden en zit de groei er flink in.

 

Foto: Simon Garbutt 

 

Het groendak

Het groendak, ook wel vegetatiedak genoemd, is een dak met begroeiing. Dat isoleert erg goed en levert een flinke besparing op de stookkosten op. Bovendien zorgt het ervoor dat de dakbedekking langer meegaat en dus minder snel vervangen hoeft te worden. Hoe groter het groendak is hoe meer het oplevert. Daarom blijkt het ook erg interessant voor bedrijven.

Er zijn verschillende soorten begroeiing mogelijk zoals vetplanten (sedumdak), mos (mosdak) of gras (grasdak).  Het is goed mogelijk een groendak te combineren met een daktuin of dakterras.

De meeste bestaande daken kunnen worden omgevormd tot een groendak. Dat gebeurt nog niet veel, omdat de aanschafkosten voorlopig redelijk hoog zijn. In Nederland geven echter steeds meer gemeenten, waaronder veel grote steden, subsidie. Daardoor groeit de oppervlakte aan groendak toch gestaag en bedraagt dit momenteel al zo’n 10 miljoen m².

 

Daken van de toekomst

Het duurzame dak van de toekomst bestaat dus al. Alle hierboven genoemde daken zijn beproefd en klaar om op veel grotere schaal te worden toegepast. Het zal niet lang meer duren voordat het Europese daklandschap zichtbaar begint te veranderd.

 

 


Bronnen:

  • www.dakweb.nl - 'Zink als ecologisch verantwoord bouwmateriaal'.
  • nl.wikipedia.org - groendak/ zonnepanelen