Shelter: Je thuis als beschutte haven

Voor veel mensen is hun thuis hun beschutte haven. Of dat zou het moeten zijn. Een plek waar iemand tot zichzelf kan komen en zich op zijn gemak voelen, eventueel samen met andere gezinsleden of huisgenoten. Een plek om zich te onthaasten, nare gebeurtenissen te verwerken of de batterij juist weer op te laden. In het Engels wordt dat idee van beschutting aardig omschreven door het woord ‘shelter’. Vandaar dat dit blog de naam Shelter heeft gekregen.

 

 

Het woord ‘shelter’

Het Engelse woord ‘shelter’ heeft vele betekenissen, van bushokje tot asiel of blijf-van-mijn-lijfhuis. Letterlijk betekent het ook ‘beschutting’ en dat idee schemert eigenlijk in alle andere betekenissen van het woord door. Een shelter biedt altijd beschutting, al kan de intensiteit van die beschutting nog aardig verschillen. Er is geen Nederlandse tegenhanger van dit woord.

 

Antistress

Een plaats waar je jezelf kunt zijn is een belangrijk wapen in de strijd tegen stress. Als je  ergens goed tot rust kunt komen, kun je meer aan in het leven. De door jezelf gecreëerde woonomgeving is een krachtig tegenwicht voor de door anderen gecreëerde omgevingen in de buitenwereld. Plekken waar je misschien ook veel komt, maar waar je vaak niet bepaald wat er gebeurd en je maar een beperkte invloed hebt op de inrichting en de sfeer.

De inrichting van je huis is daarom een belangrijk aandachtspunt. Hoe beter je interieur is afgestemd op de behoeftes, wensen en smaak van je huisgenoten en jezelf, hoe beter je thuis daadwerkelijk een ontspannende omgeving kan bieden aan iedereen.

 

Een persoonlijk interieur

Daarom is het zowel prettig als slim je thuishaven zo persoonlijk mogelijk vorm te geven. Zodat je jezelf er ook echt in kunt herkennen. Hoe beter je interieur aansluit op jouw voorkeuren, hoe meer je er ook echt thuis zult zijn. In een huis dat jouw persoonlijke stempel draagt, kun je dingen die je meemaakt beter van je af laten glijden.

 

Moeite doen voor je woning

Dat vraagt er wel om dat je regelmatig aandacht besteed aan je interieur en je er moeite voor doet. Dat je af en toe ook nagaat of het nog is wat je wilt of nodig hebt of dat het tijd wordt voor veranderingen. Investeren in je huis en de inrichting daarvan is  investeren in een goed gemoed en mogelijk zelfs in psychische gezondheid.

 

Keuzes maken

Op de huidige woonmarkt is het echter niet altijd gemakkelijk om door de bomen het bos nog te zien. Ook is het inrichten van een huis of appartement niet iets dat we van jongs af aan geleerd krijgen, op school of van onze ouders. Het is iets dat je eigenlijk zelf maar een beetje moet uitzoeken.

Vandaar dat het verstandig is jezelf goed te informeren voordat je een woning of een gedeelte daarvan (opnieuw) gaat inrichten. Hopelijk kan dit blog daar een beetje helpen en vind je er ideeën die jouw helpen om van je huis een echte shelter te maken.

  

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb