Een grand foulard: oplossing of onding?

Een grand foulard kan een charmante toevoeging zijn aan je interieur. De ervaring leert echter dat het een onhandig ding kan zijn. Dus wat te doen? Is een grand foulard wel degelijk een oplossing voor jouw bank of stoel of haal je een onding in huis? Het antwoord op die vraag hangt af van je persoonlijke omstandigheden en/of persoonlijke voorkeuren. Hieronder een toelichting.

 

In deze grand foulard is een extra band gemaakt die kan worden aangetrokken. Daardoor past hij beter.

 

Wat is een grand foulard precies?

Een grand foulard is een grote, decoratieve lap stof die je over een stoel of bank kunt draperen. Hij is van stevige, slijtvaste stof gemaakt.

 

Waarom zou je een grand foulard nemen?

Grand foulards zijn feitelijk een alternatief voor het opnieuw laten stofferen van een zitmeubel. Ze bieden de volgende voordelen op een geheel nieuwe stoffering:

  • Sommige stoelen of banken kunnen nauwelijks (= tegen zeer hoge kosten) tot niet opnieuw worden gestoffeerd. Als het meubel verder nog goed is, kan het met een grand foulard echter nog jaren mee.
  • In vrijwel alle gevallen is het goedkoper.
  • Een grand foulard kun je afnemen en gemakkelijk wassen. Dat kan goed van pas komen bij meubelstukken die snel vuil worden. Bijvoorbeeld wanneer de hond of kat er liever op ligt dan in de mand.
  • Een grand foulard kun je gemakkelijk vervangen door een andere. Je kunt je interieur er dus relatief vaak mee vernieuwen.

 

Wat is er dan onhandig aan?

Het belangrijkste nadeel aan de grand foulard is dat hij niet zo goed blijft liggen en steeds weer verschuift. Je moet hem regelmatig opnieuw draperen. Ook het zitcomfort is niet ideaal door de schuivende stof. Natuurlijk is het wel zo dat je handigheid zult krijgen in het goedleggen van het doek. Bovendien geldt dat hoe ruimer hij om het meubel valt, hoe beter hij blijft liggen.

Om een goed passend exemplaar te vinden valt echter ook niet mee. De meeste grand foulards zijn in standaardmaten en die zijn niet noodzakelijkerwijs ideaal voor jouw meubel. Daarmee kan de originele bekleding op sommige plaatsen onder de grand foulard uit blijven piepen. Let dus goed op of je een geschikte maat kunt krijgen voor jouw meubel. Anders kun je beter geen grand foulard nemen of er wellicht zelf een maken.

Een laatste probleem met grand foulards is dat ze snel slijten, ondanks de stevige stof. De zoom die steeds weer over de grond sleept, het constante herschikken, stof die stukgaat als hij ergens achter blijft haken; het helpt de grand foulard doorgaans niet aan een langdurig bestaan. Daardoor wordt het vervangen van de doek meestal een noodzakelijkheid in plaats van een keuze.

 

Het valt altijd te proberen

Tegenover de nadelen staat echter toch het grote voordeel dat grand foulards relatief goedkoop zijn en je er niet jarenlang aan vastzit. Daarmee valt het altijd te proberen. Vind je het niks, haal je hem zo weer weg. Dan heb je altijd nog een grote lap deugdelijke stof die je vroeg of laat vast wel ergens anders voor kunt gebruiken.