Een kleurig klassiek interieur

Traditionele inrichtingen kenmerken zich meestal door statige vormen, donkere, matte of naturelkleuren, goudbeslag en sierlijk gevormde accessoires. Datgene dat je tot voor kort niet veel zag, was een klassiek interieur vol hippe kleuren en vrolijke dessins. Dat is veranderd. Klassiek maar toch kleurig is een nieuwe optie op de meubelmarkt en is zelfs al in meerdere stijlen mogelijk. Daarnaast zijn de nieuwe opties gemakkelijk te mixen met andere interieurstijlen.

 

© Foto: Shelter woonblog. Uit de Bayonne collecite van Smellink Classics.

 

Landelijk of chic

Het idee om traditionele inrichtingen op te fleuren met moderne kleuren en frisse dessins heeft tot nu toe twee nieuwe stijlen opgeleverd:

  • Een kleurrijke antieke stijl met landelijke kenmerken, zoals het gebruik van veel hout.

  • Een gemengde stijl waarin klassieke elementen worden gecombineerd met modernere gladde en glanzende materialen. Dat geeft een chique effect.

 

Kleuren

De kleuren die binnen de nieuwe stijlen worden gebruikt zijn fris en vrolijk en soms ronduit gedurfd. Het gaat dan om tinten als roze, lichtblauw, grijsgroen, turquoise, lila, dieprood en diepblauw maar ook om knalroze, lime, gifgroen en citroengeel. Wel worden deze kleuren nog steeds afgewisseld met gematigde kleuren als wit, crème, beige, zwart, bordeauxrood en verschillende bruin- en grijstinten. Deze dienen om de meer avontuurlijke tinten als het ware in te kaderen.

 

Landelijk traditioneel: dessins op meubels

Bij de landelijke stijl komen de kleuren vooral terug in geverfde meubels. Er wordt dan veelal gebruikt gemaakt van (licht) doorschijnende verfsoorten, waardoor het, vaak verweerde uitziende, hout er doorheen blijft schijnen. Het meubel blijft dan uitstralen oud en gebruikt te zijn, geheel volgens goed landelijk gebruik.

Het effen gekleurde meubel blijft volop mogelijk, maar leuker zijn de meubels die zijn verfraaid met speelse dessins. Veel gebruikt zijn onder meer verticale strepen en ruitmotieven. Een kast met vrolijke bollen erop kan echter ook.

 

De chique stijl: grote bloemen en borduursels

Binnen de gecombineerde stijl wordt het idee van een luxe en stijlvolle inrichtingen juist geaccentueerd in de bekleding. Dat gebeurt onder meer door het gebruik van opmerkelijk grote bloemmotieven, bijvoorbeeld op het behang. Ook op stoffen, zoals dat van het beddengoed, kunnen dergelijke grote motieven voorkomen.

Gordijnen, kussens en kleden laten zich goed lenen voor borduursels, bijvoorbeeld met goud of zilverdraad. Ook dat geeft een chique effect aan en het sluit mooi aan bij de glanzende oppervlakten die in de rest van dit interieur voorkomen.

 

Mixen met een modern interieur

Feitelijk hebben de nieuwe woonproducten die vallen onder het idee van kleurig klassiek, elementen van alle woonstijlen in zich: antieke meubels en stoffen, landelijke materialen en dessins, moderne kleuren. Dat maakt ze gemakkelijk in te passen in tal van interieurs, ook moderne. Zowel door kleur als door motief kunnen ze een verrassend element zijn in ieder huis.

 

 


 Bronnen:

  • www.smellinkclassics.nl 
  • http://www.vbowonenenzo.nl/content.asp?id=475