Dag knop, dag afstandsbediening, dag slot,

hallo touchscreen

De handmatige bediening van elektrische apparaten heeft zijn beste tijd gehad. De digitale, interactieve bediening via tablet of smartphone rukt op. Het kan al op de thermostaat, de tv, audioapparatuur, sloten en lampen worden toegepast. Knoppen, afstandsbedieningen en cilindersloten kunnen het daarmee wel vergeten. Ze zullen langzaam maar zeker uit ons huis verdwijnen.

 

 

Voordelen van interactieve bediening

Natuurlijk zou er geen sprake zijn van verdergaande digitalisering als dat geen voordelen had op de bestaande producten. Met een tablet of smartphone echter kun je : 

  • Het apparaat op grotere afstand bedienen, vaak zelfs als je niet eens thuis bent.
  • Apparaten preciezer afstellen dan met een knopje, afstandsbediening of ander analoog mechanisme.
  • Losse apparaten op hetzelfde hoofdstation aansluiten. Daardoor kan bepaalde informatie centraal worden opgeslagen, maar is deze toch in meerdere kamers opvraagbaar.

 Bediening en voordelen verschillen uiteraard wel per toepassing.

 

De thermostaat

De interactieve thermostaat is al behoorlijk populair. De aanschaf ervan is niet overdreven duur en het belangrijkste voordeel is evident: als je onderweg bent naar huis kun je alvast de verwarming hoger zetten. Dat is handiger dan een programmeerbare thermostaat, die niet valt aan te passen op onregelmatige werktijden of onvoorziene omstandigheden.

 

De interactieve televisie

Om een tablet aan te sluiten op het systeem van een interactieve televisie is technisch gezien een peulenschil. Mensen die beiden bezitten kunnen zichzelf dan ook verlossen van de afstandsbediening.

Voor de toekomst kan men zelfs verwachten dat tablets onmisbaar worden voor de bediening van de tv. Deze zal namelijk verder versmelten met het internet (zoals bij Netflix) en een afstandsbediening is daar niet op berekend.

 

Interactief muziek beluisteren

Er komen steeds meer interactieve systemen voor het bedienen van audioapparatuur op de markt, al blijft dat van Sonos voorlopig het bekendste. Het bestaat uit software en afspeelunits.

De software installeer je op een pc die dient als centraal opslagpunt. Vervolgens kun je er alle mogelijke muziekvoorzieningen mee aansturen, zoals (internet)radio of Spotify. Ook kun je hierop al je mp3-bestanden uploaden of nieuwe streams downloaden.

Ondertussen kun je overal in huis aparte units plaatsen, die het afspelen van de muziek mogelijk maken. De bediening van dit huiselijke muzieknetwerk gaat het beste met, jawel, een tablet.

  

Interactieve deursloten

Deuren die elektronisch worden afgesloten zijn al bekend van auto’s en bedrijven. Dat zal veranderen. Ook in huisdeuren zullen de cilindersloten geleidelijk aan verdwijnen. Dan kun je de sleutels alleen nog vergeten als je ook je gsm bent vergeten.

  

Interactieve lampen

Verlichtingsystemen die digitaal worden aangestuurd bestaan al een tijdje. Daar zijn uiteraard wel aparte lampen voor nodig waar de juiste elektronica in is verwerkt. Dergelijke systemen zijn wel netwerken waar in principe alle lampen in huis op worden aangesloten.

Net als bij de thermostaat kun je de lampen bedienen zonder thuis te zijn. Een ander voordeel is dat je de lichtsterkte zelf kunt sturen, van zeer zacht tot ronduit fel. Daarmee kan behalve het lichtknopje dus ook de dimmer te zijner tijd naar het museum.